Xenia, palliatieve zorgcentrum

Ontwerp: MulderVanTussenbroek+VanVeen architecten
Interieur/inrichting: Inge Storm, Esther van der Spek , Piet van Veen en  Erik van Tussenbroek
Tuinontwerp: Piet van Veen en Erik van Tussenbroek in samenwerking met de gemeente Leiden.
Opdrachtgever: DUWO, casco gebouw en casco installaties, Xenia, interieur, inrichting en installaties
Aannemer: Den Dubbelden, Noordwijk
W+S installaties: BRI, Wateringen
E installatie: Vink, Roelofarendsveen

In 2009 werd de stichting XENIA opgericht. XENIA voorziet in de palliatieve zorg voor jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar.

Na locatieonderzoek vonden wij een prachtige plek, een binnenterrein aan de Kloosterpoort, gelegen tussen de Hooigracht en de Middelstegracht, in de wijk Pancras Oost. Dit terrein bood de mogelijkheid een plek voor de gasten te maken die midden in de stad is gelegen, maar toch de rust biedt van het binnenterrein.

Op dit binnenterrein staat een monumentale bruine beuk van ca. 150 jaar oud. Deze schitterende boom bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer en ruimte van het gebied. Dit gegeven hebben we als uitgangspunt voor het gebouwontwerp genomen en verklaart de knikken in gevel en dak. De bouwmassa geeft op deze wijze ruimte aan de boom in zowel het verticale als het horizontale vlak.

De gevel aan het binnenterrein bestaat uit verticaal en horizontaal alternerende open en dichte vlakken. De entree wordt geaccentueerd door een over 2 lagen doorgaande pui. De kleur wit van de gevel vindt aansluiting bij kleuren van achtergevels van de Hooigracht en de Middelstegracht.

Het was onze uitdaging een gebouw te ontwerpen dat warm en comfortabel aanvoelt en dat tegelijk praktisch is. Een gebouw waarin ruimte is om met elkaar te zijn zoals in de grote woonkeuken of de gezamenlijke woonkamer en waar ook ruimte is voor rust en privacy. Het gebouw is daartoe gedifferentieerd in een gedeelte met de gastenkamers en een gedeelte met de gemeenschappelijke functies, de kantoren, bergruimten en de technische- en sanitaire ruimten. Deze verdeling is aanwezig op beide verdiepingen.

De gastenkamers die allen aan de gevel grenzend aan het binnenterrein gesitueerd zijn, hebben elk twee ramen van vloer tot plafond, waardoor het licht diep de ruimte in valt.

De zes gastenkamers beschikken over een eigen badruimte, af te sluiten met een van decoratieve perforaties voorziene beweegbare wand. Daar waar nodig voor verzorging kan de badruimte 2 keer zo groot worden gemaakt. Als de badkamer niet in gebruik is, is deze heel smal. Zo is er flexibiliteit van inrichting mogelijk, gasten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een plek dicht bij het licht of verder weg hiervan. De woonkeuken heeft brede glazen schuifdeuren met zicht op het binnenterrein. In de woonkamer op de verdieping biedt een serredak zicht op de kruin van de bruine beuk.

De inrichting van het binnenterrein is in samenwerking met de gemeente aangepakt. Het oppervlakte aan verharding is verkleind, de aanwezige schelpenverharding is vervangen door een gazon met een border. Een hoge muur en een betonnen schutting is vervangen door een groene erfafscheiding. Rondom de bruine beuk is een vlonder en een royale bank aangebracht.

In mei 2014 opende Xenia, het 'Huis met een Hart' voor palliatieve zorg voor jonge mensen, haar deuren.

Wilt u meer lezen over ons kantoor klik dan hier