Raadhuisstraat 199

object: 7 appartementen met stallingsgarage
ontwerp: Mulder Van Tussenbroek
opdrachtgever: R.A. Van Leeuwen, projectontwikkeling.
adres: Prins Hendrikstraat te Alphen aan den Rijn
oplevering: 2001

Uitgangspunt en concept

De appartementen zijn gelegen aan de oever van de Rijn, op een bijna vierkant perceel. Om het grondoppervlak optimaal te benutten, is er voor gekozen om de appartementen te verdelen over twee verschillende volumes. Ze staan ten opzichte van elkaar met een opvallende hoekverdraaiing waardoor een zeer boeiende tussenruimte ontstaat. Dankzij deze hoekverdraaiing wordt eveneens de bocht in de weg geaccentueerd, is de daglichttoetreding optimaal voor beide gebouwen en is het mogelijk om via een zijgevel de ondergrondse parkeergarage te ontsluiten.

Om vanuit de straat het zicht op de Oude Rijn optimaal te houden, is het linker volume zo slank mogelijk gehouden en is het grotere rechter volume opgetild en geplaatst op een onderbouw met een gebogen gevel zonder belemmerende hoeken. Een volledig transparante verbinding ten behoeve van de centrale ontsluiting koppelt beide gebouwen.

Desondanks hebben beide blokken een eigen identiteit, het slanke linker blok is t.o.v. het rechthoekige rechter blok achter een geperforeerde schijf geplaatst en beide gebouwen zijn individueel afgewerkt.